Πλήρες εξοπλισμό και εξαρτήματα για εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης.
Πλεονεκτήματα ενδοδαπέδιας Θέρμανσης
Η ενδοδαπέδια θέρμανση μας δίνει την καλύτερη αίσθηση από κάθε άλλου είδους θέρμανση. Αυτό εξηγείται γιατί ζεσταίνονται τα δομικά στοιχειά του σπιτιού μας εντελώς ομοιόμορφα από κάτω (δάπεδο) προς τα πάνω (οροφή) με χαμηλή θερμοκρασία προσαγωγής νερού με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουμε τι ακριβώς θερμαίνεται και να μας δίνεται η αίσθηση της απόλυτης ομοιομορφίας της θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι μας.
Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι πολύ οικονομική γενικά έχει την λογική πάντα της αδιάλειπτης λειτουργίας, δηλαδή δεν μπορούμε να φύγουμε για σαββατοκύριακο απο το σπίτι μας και να κλείσουμε την θέρμανση τελείως. Ο λόγος είναι ότι το σύστημα επειδή ζεσταίνει τα δομικά στοιχεία του σπιτιού μας έχει πολύ μεγάλη αδράνεια, δηλαδή πολύ αργά θα μεταβάλλεται η θερμοκρασία του χώρου. Είναι γεγονός ακόμα και όταν κλείσουμε τον καυστήρα του συστήματος θα καταλάβουμε διαφορά θερμοκρασίας μετά από ώρες.
Ενδοδαπέδια θέρμανση δεν θα επιλέξουμε σε ένα χώρο όπως για παράδειγμα το εξοχικό μας, αλλά στην κύρια και βασική μας κατοικία.
Στο κυρίως σπίτι μας όμως ποτέ δεν πρέπει να κλείνουμε την θέρμανση για τους παρακάτω λόγους.
- Α. Οικονομικά σε ένα σπίτι που ζούμε κάθε μέρα κλείνοντας την θέρμανση κάνει αρκετές ώρες να κρυώσει τελείως και το ίδιο για να ζεσταθεί όταν έρθουμε, με αποτέλεσμα αυτή η σπατάλη ενέργειάς να είναι το ίδιο σε χρήματα με το να αφήναμε την θέρμανση τελείως ανοιχτή.
- Β. Δεν χρειάζεται κάθε φορά που μπαίνουμε σπίτι μας να ασχολούμαστε με την ρύθμιση της θερμοκρασίας, καθώς με την ενδοδαπέδια όλα είναι αυτόματα.
- Γ. Για την συντήρηση του σπιτιού μας δεν πρέπει να μεταβάλουμε απότομα την θερμοκρασία γιατί δημιουργούνται ρωγμές στα δομικά στοιχεία καθώς και η θερμοκρασία δεν πρέπει να πέφτει σε χαμηλά επίπεδα.
Όλα τα παραπάνω αν συνυπολογιστούν και το σπίτι μας έχει όλες της προδιαγραφές ( καλή μονώση ) καθιστούν την ενδοδαπέδια θέρμανση μια πολύ οικονομική και καλή επιλογή.
Μυστικά κατασκευής ενδοδαπέδιας θέρμανσης.
Όπως είπαμε παραπάνω με την ενδοδαπέδια θέρμανση πετυχαίνουμε άψογη κατανομή της θέρμανσης χωρίς να αντιλαμβανόμαστε διαφορές στην θερμοκρασία μέσα σε ένα χώρο. Όμως για να γίνει αυτό πολύ βασικό είναι και η σωστή εφαρμογή των υλικών.
Υπάρχουν λοιπόν δύο τρόποι να στρώσεις την σωλήνα σε ένα θερμαινόμενο χώρο.
Ο ένας τρόπος είναι εύκολος, γρήγορος αλλα χωρίς καλό αποτέλεσμα. Ο δεύτερος τρόπος είναι πιο δύσκολος αλλά και πιο αργός.
Αρχικά στον πρώτο τρόπο το στρώσιμο γίνεται ζίκ-ζακ,πάνω-κάτω. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να πετύχουμε μοιρασμένη θερμοκρασία στον χώρο και ο λόγος είναι ότι η πρώτη σπείρα θα είναι πιο ζεστή και μετά όσο θα προχωράει μέσα στην σωλήνα θα αποβάλει το νερό την θερμοκρασία στο πάτωμα και στην συνέχεια στον χώρο. Στην δεύτερη σπείρα λοιπόν θα έχει χαμηλότερη θερμοκρασία στην τρίτη χαμηλότερη και ούτω καθ’ εξής. Το αποτέλεσμα λοιπόν πρακτικά είναι ο χώρος να είναι αλλού ζεστός και αλλού κρύος.
Στον δεύτερο και πιο σωστό τρόπο στρώνουμε τις σωλήνες με σχηματισμό μαίανδρου με αποτέλεσμα η διαφορά της θερμοκρασίας να είναι πάντα η ίδια σε κάθε σημείο. Για παράδειγμα, στο αρχικό σημείο που προσάγεται το νερό έχουμε την υψηλότερη θερμοκρασία και ακριβώς δίπλα περνάει η σωλήνα που επιστρέφει το νερό και έχει αποδώσει στον χώρο όλη του την θερμοκρασία, οπότε έχουμε την πιο χαμηλή θερμοκρασία.
Οπότε ισχύει ότι το ΔΤ είναι σταθερό σε κάθε σημείο του χώρου.